Souhir Ibrahim

Wie is Souhir?

Souhir is een leuke, intelligente 45-jarige vrouw, die met haar oudste zoon Syrië verliet toen de bombardementen steeds dichterbij kwamen. Ze wilde en kon niet meer met de angst leven of haar kinderen wel levend en heelhuids thuis zouden komen. “De veiligheid van de kinderen staat voorop!”, dacht Souhir toen ze besloten heeft te vluchten. Zoals veel  vluchtelingen uit Syrië is Souhir van Palestijnse komaf. Dat houdt in dat ze stateloos is en is de terugkeer naar land van herkomst voor haar bijna onmogelijk is. Souhir heeft  half jaar in het asielzoekerscentrum in Velp gewoond. Enkele weken geleden is zij met haar man en 3 kinderen herenigd en wachten ze nu op een woning in de gemeente Berkelland. Helaas is de huizenmarkt in deze gemeente erg schaars. Omdat er nauwelijks doorstroming in de asielzoekerscentra is, mag ze met haar gezin tijdelijk in een vakantiehuisje van Landal op de Veluwe verblijven. Een mooie oplossing, waar ze elke dag dankbaar voor is! Souhir zit echter te popelen om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse samenleving. Ze zou heel graag haar leven in Nederland willen opbouwen en een eigen plek voor haar gezien creëren.

Wat is haar talent?

Het afgelopen half jaar heeft voor Souhir in het teken gestaan van rust vinden voor haar en haar gezin. Nu zij herenigd zij, is ze uitermate gemotiveerd om zich weer nuttig te voelen in de maatschappij. Souhir heeft Nederlandse les gevolgd binnen het azc, maar heeft helaas nog te weinig contact met Nederlanders om de taal goed te kunnen beheersen. Een baan of een stage zouden daar verandering in kunnen brengen.
Souhir heeft een bachelor economie behaald aan een universiteit in Syrië. Haar diploma wordt in Nederland op HBO niveau ingeschat. Daarna heeft Souhir 14 jaar lesgegeven op de middelbare school in Aleppo, in de vakken economie, accountancy, wiskunde en informatica.

Waar kun je haar mee helpen?

Souhir is zich momenteel aan het oriënteren op de arbeidsmarkt in Nederland. Daarom zou ze graag een kijkje in het Nederlandse onderwijssysteem willen nemen. Een stageplaats op een middelbare school of bij een internationale schakelklas als klassenassistente, zou haar helpen een beeld te vormen over haar mogelijkheden in het onderwijs. Ze wil ook haar Nederlandse lessen weer hervatten. Praktijkervaring op een Nederlandse school zou haar leerproces aanzienlijk versnellen. Help ons mee om een stageplaats voor Souhir te vinden!

Mohamed Ehab Alhindi

Wie is Ehab?

Ehab is een jonge kunstenaar van midden twintig van Palestijnse komaf. In zijn thuisland Syrie heeft hij architectuur gestudeerd, aangevuld met een 2 jarige studie “Fine-Arts Photography”. Enkele maanden geleden heeft hij een woning gekregen in Bemmel, dichtbij Nijmegen. Vanaf oktober is hij herenigd met zijn vrouw Raneem, die ook een kunstenares is. Hij heeft een zeer uitgebreid portfolio van zijn werk als architect en fotograaf. Het begrijpen van het gesproken Nederlands gaat hem vrij goed af. Het spreken vormt echter nog wel een uitdaging, deels omdat hij zich uitstekend kan redden in het Engels. Ehab is zeer gedreven om naam te maken in de architectenwereld!

Wat is zijn talent?

Als architect heeft hij aan diverse projecten gewerkt en is zeer bedreven in computerdesign als 3Ds Max, AutoCad, ArchiCad, Photoshop, Lumion 3D en Sketch up. Ook heeft hij veel gefotografeerd in theater- en dramaproducties en zijn werk ook geëxposeerd. Hij speelt met licht en schaduw en is op alle gebieden van fotografie een waar kunstenaar. De portretten op deze website zijn hier een goed bewijs van! Momenteel volgt hij een 9-weekse spoedcursus Nederlands aan de Universiteit van Nijmegen en wil daarna graag architectuur aan een Nederlandse universiteit gaan studeren. Ehab is gepassioneerd over architectuur en droomt ervan om een gerenommeerd architect te worden. Ook zijn talent als fotograaf geeft hij graag meer ruimte.

Waarmee kun je hem helpen?

Een stage bij een internationaal georiënteerd architectenbureau zou het beste bij Ehabs ambities passen, gezien zijn goede beheersing van de Engelse taal en opleidingsachtergrond. Ook een stage of een opleidingsplaats bij een fotograaf of een theaterproductie zou hem een stap dichterbij zijn droom helpen. Help ons om de juiste stageplaats voor Ehab te vinden.

Mohamad Manna

Wie is Mohamad?

Mohamad is een goedlachse, spontane, goedgebekte man van 35 jaar. Hij woont nu een half jaar in het asielzoekerscentrum in Velp. Sinds half oktober is hij herenigd met zijn vrouw en zijn 2 kinderen van 7 (Fares) en 3 jaar (Taghrid). In Syrie is het de gewoonte dat als je vader wordt, je genoemd wordt naar de naam van je zoon. De aanspreeknaam van Mohamad is hierdoor bij de Arabieren Abo Fares (vader van Fares). Hij wacht nu op een woning en zou het liefst in de omgeving Arnhem willen wonen. Hier heeft hij binnen korte tijd al een Nederlandse vriendenkring opgebouwd. Maar gezien zijn hartelijke karakter en open uitstraling zal hij overal snel vrienden maken.

Wat is zijn talent?

Mohamad is opgeleid als tolk Arabisch – Engels en heeft daar een bachelor in (HBO-niveau), maar hij heeft hier nooit zijn werk van gemaakt. Hij heeft als manager gewerkt in advertisingsales bij een belangrijke krant en bij een mannenmagazine. Ook heeft hij 5 jaar als freelancer gewerkt binnen de advertisingsales. Mohamad zit niet graag stil en heeft ook nog 5 jaar in een restaurant gewerkt als cashier, salesman en manager. In het afgelopen half jaar heeft hij in Nederland als vrijwilliger wekelijks meer dan 6 uur voor Vluchtelingenwerk Nederland gewerkt als tolk. Binnen het azc is hij aanspreekpunt voor velen en vertoont hij leiderschap.

Waar kun je hem mee helpen?

Mohamads hart ligt bij de sales. Netwerken, communiceren, organiseren….daar is hij als een vis in het water en het meest voelt hij zich thuis bij internationale agency’s. Binnen het azc heeft hij ook Nederlandse lessen gehad, maar doordat hij goed Engels spreekt en de meeste Nederlanders ook, spreekt hij toch snel weer Engels. Hij begrijpt het Nederlands op dit moment een klein beetje. Mohamad is een man die graag bezig is: een werkplek bij een werkgever waar hij kan organiseren en communiceren zou geweldig zijn.